Mindfulness koiran kanssa

Kuuden viikon mittainen koira-avusteinen tietoisen läsnäolon peruskurssi verkossa

Kun vietät aikaa koirasi kanssa, mietitkö koskaan, miten taitavasti koira osaa olla läsnä siinä hetkessä missä se kullakin hetkellä on?

Oletko seurannut, kuinka keskittyneesti koirasi syventyy haistelemaan maastossa havaitsemiaan hajuviestejä? Tai miten riemuissaan se toteuttaa jotakin muuta mieleistään toimintaa? 

 Haluaisitko sinäkin oppia elämään aidosti tässä hetkessä ilman, että mielesi seilaa jatkuvasti menneen ja tulevaisuuden välillä?

Se on täysin mahdollista ja opittavissa - vieläpä oman koirasi avustuksella!

Mitä on mindfulness?

Mindfulness eli tietoisuustaidot pohjautuvat itämaiseen, tuhansia vuosia vanhaan meditaatioperinteeseen, jota on viime vuosikymmenten aikana sovellettu länsimaissa mm. stressinhallinnan ja itsetuntemusta tukevien menetelmien kehittämisessä.

Tietoinen ja hyväksyvä läsnäolo (mindfulness) auttaa sinua pysähtymään ja nauttimaan nykyhetkestä. Se on lempeää huomion suuntaamista niihin tunteisiin, ajatuksiin ja ympäristön tapahtumiin, joita juuri sillä kyseisellä hetkellä elät. Mindfulness on ennen kaikkea mielen taitojen harjoittamista.

Nykymaailman tehokkuusajattelu ja suorituskeskeisyys ovat nostaneet tietoisen läsnäolon jälleen ajankohtaiseksi keinoksi parantaa niin henkistä kuin fyysistäkin hyvinvointia.

Kuten mitä tahansa taitoja, myös tietoisuustaitoja on mahdollista kehittää erilaisten harjoitteiden avulla ja nyt sinulla on mahdollisuus oppia näitä taitoja koirasi kanssa.

Tieteellinen tutkimus on osoittanut, että tietoisella läsnäololla on useita terveysvaikutuksia - niiden avulla voit mm.

🐶 hallita stressiä, ahdistusta ja masennusta,
🐶 parantaa keskittymiskykyäsi,
🐶 kehittää itsetuntemustasi,
🐶 ehkäistä uniongelmia ja
🐶 oppia suhtautumaan rennommin eteen tuleviin haasteisiin.

Ja mitä paremmin olet läsnä itsessäsi, sitä paremmin olet yhteydessä koiraasi. Koirasi kyllä arvostaa, kun hiljennät hetkeksi "tekevän mielesi" ja keskityt vain teidän kahden väliseen kohtaamiseen.


Koiran kanssa elämä ei voi olla vain suoritus.

Se vaatii pysähtymistä, ihmettelemistä ja hetkessä elämistä. Koiran elekieli kertoo paljon, mutta niin kertoo omistajankin. Koira lukee usein omistajaansa paljon paremmin kuin omistaja koiraansa.

- Noora Säily kokemuksistaan kurssista Metsäemo-blogissaan 27.3.2019.


Verkkokurssin toteutustapa

Valmennusmateriaali on jaettu kuuteen teemaan siten, että jokaisella viikolla saat yhtä teemaa käsittelevän kurssikirjeen sähköpostiisi. Kurssin runko on seuraavanlainen:

1. viikko: Orientoituminen tietoiseen läsnäoloon

2. viikko: Hengitys ankkurina

3. viikko: Kehotietoisuus

4. viikko: Tietoinen liikkuminen

5. viikko: Stressi ja hankalat tunteet

6. viikko: Myötätunto

Kurssikirje saapuu postiisi maanantaisin ja se sisältää teoriatietoa sekä ohjeet erilaisiin mindfulness -harjoitteisiin, joista osa tehdään koiran kanssa. Nämä koiran kanssa tehtävät harjoitteet tähtäävät rennon, oppimista edistävän ilmapiirin luomiseen.

Tulet huomaamaan, kuinka suhteesi ja tunneyhteytesi koiraasi kurssin aikana syvenee ja herkistyy entisestään.

Kaikki saamasi materiaali jää sinun käyttöösi myös kurssin päätyttyä, joten harjoituksiin on helppo palata tarpeen tullen. Materiaali sisältää myös ohjattuja äänitteitä (mp3) mindfulness-meditaatioita varten.

Kurssi on toteutettavissa muun elämän ohessa, mutta se edellyttää sinulta hidastamista ja pysähtymistä voidaksesi kuulostella kehoasi, ajatuksiasi ja tunteitasi tietoisesti arjen keskellä. Pysähtyminen ei kuitenkaan tarkoita ainoastaan paikallaan olemista - myös aktiivisesti toimiessasi voit olla tietoisesti läsnä hetkessä!

Verkossa opiskelun etuja ovatkin sen aika- ja paikkariippumattomuus; voit opiskella juuri silloin, kun se sinulle parhaiten sopii!

Sähköpostivälitteisellä kurssilla sinun ei tarvitse rekisteröityä mihinkään, eikä opetella uusia salasanoja, koska erillistä kurssialustaa ei ole. Pdf-muotoinen kurssikirje mahdollistaa myös materiaalin tulostamisen, jolloin voit halutessasi tehdä vaikkapa omia muistiinpanojasi suoraan paperille.

Yksilöllistä ohjausta on tarjolla sähköpostitse koko kurssin ajan!

Kurssista on myös mahdollista saada sähköinen osallistumistodistus.


Vuoden viimeinen Mindfulness koiran kanssa -verkkovalmennus toteutuu ajalla 2.10.-12.11.2023 ja sen hinta on 67 € (sis.alv. 24 %).


Ilmoittautuminen kurssille tapahtuu Toteemieläimen verkkokaupassa (alla linkki kauppaan).

Verkkovalmentajasi Katri Rantala

Valmentajanasi tällä kurssilla toimin minä, Katri Rantala. Olen Green care -menetelmiin perehtynyt mindfulness-ohjaaja, terveydenhoitaja (YAMK) ja ammatillinen opettajaopiskelija.

Aivan erityisesti olen kiinnostunut ihmisten arkipäivän hyvinvoinnista ja stressin hallinnasta, sillä jo hyvin pienilläkin muutoksilla voimme voida paremmin ja olla tyytyväisempiä elämäämme. 

Eläinavusteisesta toiminnasta innostuneena jaksan edelleen hämmästellä sitä, kuinka monin eri tavoin eläimet voivat auttaa meitä edistämään terveyttämme ja kokonaisvaltaista hyvinvointiamme. 

Tietoisuustaitojen ottaminen mukaan arkielämään on kannattava sijoitus omaan hyvinvointiisi. Olen käynyt läpi tämän muutoksen itse ja nähnyt siitä seuranneen myönteisen vaikutuksen elämäni eri osa-alueilla, myös suhteessani koiraani.

Mindfulness on kehittänyt kykyäni säädellä tunnereaktioitani ja olen oppinut käyttämään kehonkieltäni aiempaa paremmin kommunikoidessani koirani kanssa. En keksi yhtäkään tilannetta, jossa tietoisen läsnäolon harjoituksista ei olisi ollut meille hyötyä! Aktiivisen koiran kanssa liikkuessa täytyy pystyä olemaan läsnä omassa kehossa, tietynlaisessa rauhan tilassa, jotta yhteistyö sujuu toivotulla tavalla.

Tässä vielä palautetta kurssilaiselta, joka työskentelee ammatikseen koirien kanssa:

"Kaikenkaikkiaan sanoisin että mindfulness sopii oikein hyvin tilanteisiin jossa ihminen haluaa uudistua ja oppia asioita itsestään, uuden oppimisesta saa paljon enemmän irti kun malttaa pysähtyä ja kuunnella... tuntea. Tämä kurssi oli ainakin itselleni hyödyllinen, se laittoi ajattelemaan omia toimintamalleja."

Tyytyväisyystakuu!

Sinulla on oikeus perua osallistumisesi kurssille vielä 14 vuorokauden ajan ensimmäisen kurssikirjeen vastaanottamisesta. Kerrot vain siitä minulle sähköpostilla tilinumerosi kera ja saat rahasi täysimääräisenä takaisin. Kaikki siihen asti saamastasi materiaalista jää sinulle.